industrie

industrie

In Europa en Engeland zijn in 72% van de leidingwatermonsters microplastics aangetroffen. Vermoedelijk afkomstig van synthetische kleding, autobanden, verf en bijvoorbeeld microbolletjes uit verzorgingsproducten.

Alleen al een fleecevest geeft bijvoorbeeld zo’n 250.000 microvezels af - per wasbeurt…! De gezondheidsrisico’s zijn onduidelijk. Vast staat dat ze giftige stoffen bevatten en ook in staat zijn om die makkelijk op te nemen.

Bij een kleinschalig onderzoek zijn bij 17 van de 25 geteste personen microplastics in het bloed aangetroffen.

Daarnaast bevat ons leidingwater resten van pesticiden, agrarische chemicaliën en industriële chemicaliën.

Theoretisch is het leidingwater in Nederland vrij van schadelijke bacteriën en parasieten. Daarvoor wordt het water intensief getest. Maar bekijk dit half uur durend filmpje over hoe er omgegaan wordt met ons leidingwater:

Russische roulette van de overheid. https://youtu.be/cARdZoCKcxA?si=BdvMLw40fkaO2Uot 

Zelfs dan bestaat de mogelijkheid op uitbraken van deze micro-organismen. Zo was er in Lancashire, Bristol en Ierland een uitbraak van Cryptosporidium. Inwoners moesten wekenlang hun leidingwater koken om diarree en darmkrampen te voorkomen.

Ook kunnen we in ons drinkwater lood en andere metalen als koper, zilver, goud, aluminium, messing, ijzer en chroom terugvinden.

Bij een groot recent Europees onderzoek zijn bij Nederlandse deelnemers 170 verschillende (pesticiden) middelen gevonden in bloed, urine en ontlasting. In huisstof zijn meer dan 100 middelen gevonden.

Ook als het gaat om de concentraties van pesticiden in water en lucht springt Nederland eruit. De cijfers vertellen waarschijnlijk nog niet het hele verhaal. Er is namelijk gezocht naar 207 middelen, terwijl er in Europa 2.000 worden gebruikt.

Als je het in een percentage omzet zijn er dus 82% van de 207 middelen bij mensen gevonden.

Stel dat dit een gemiddelde is......Dat betekent dat wanneer er onderzoek gedaan zou worden naar alle 2.000 middelen, we uitkomen op 1640 verschillende pesticiden! 

De gezondheidsraad erkent dat er steeds meer aanwijzingen zijn voor een verband tussen pesticiden en onder meer Parkinson, Alzheimer, ALS en ontwikkelingstoornissen bijn kinderen.

Bron: https://issuu.com/natuurmonumenten/docs/pn_herfst_2023_single_lr?fr=xKAE9_zU1NQ Het artikel heet 'Vuil, vuiler, vuilst. De stand van ons water'

 

Fysiotherapie
logo

Gegevens

Mw. J.V. van Arkel - Grundmann
Pelgrimsweg 98
3401TS IJsselstein
KvK 30268660